A térdprotézisről

Ahogy azt az Egyesült Államokban már kutatásokkal igazolták, a térdprotézissel rendelkező páciensek tovább és jobban élnek! A térdprotézissel műtött páciensek magasabb várható élettartamot érnek el, és kevesebb szív- és érrendszeri betegséget diagnosztizálnak esetükben.

Szánkóprotézis (unicondyler vagy félprotézis)

Ez az egyik leggyakrabban alkalmazott protézis. Általában olyan esetekben alkalmazandó, ha csak a térd egyik oldala van elhasználódva (leggyakrabban a belső, mediális oldal). Ennek során a combcsont és a lábszárcsont azon oldalára kerül beültetésre a protézis, ahol a porckárosodás van. Az ép rész így továbbra is betöltheti funkcióját és feleslegesen nem távolítom el. Nem javasolt azonban ez a beültetés, ha már a térd két része érintett, vagy a beteg túlsúlyos, jelentős a mozgásbeszűkülés, esetleg nagy a térdízület deformitása. Az orvosi vizsgálatom fontos része ezen részletek megítélése.

Amennyiben a térd csak egy része sérült, részleges térdprotézisműtét is lehetséges annak mihamarabbi helyreállítására.

Az Oxford Partial Knee Replacement (PKR) technika a világ egyik legelterjedtebb térdnél alkalmazott műtéti technika, hosszan tartó élettartamát klinikailag is bizonyították. Helyes indikációval akár alternatívája lehet mind a teljes térdprotézis-beültetésnek, mind a magas tibia osteotomiának. A részleges térdprotézis rendszer egy femoralis és tibialis komponensből, valamint az ezek között szabadon mozgatható polietilén meniscus áll.

A részleges térdprotézisműtét feltételekhez kötött, a térd ugyanis csak meghatározott kritériumok mellett műthető ezzel a technikával.

Vizsgálatok kimutatták, hogyha a részleges térdprotézis beültetése még a betegség folyamatának korai szakaszában történik, megelőzhető vele az ízületi gyulladás terjedése, valamint hosszú távú megoldást biztosít a páciens számára.

Eddigi tapasztalatok alapján a részleges térdprotézisműtét jobb mozgási tartományt biztosít viselője számára, a páciensek többsége elégedettségről, jobb funkcionalitásról számolt be a napi tevékenységek végzése során. A műtét által rövidebbé válik a kórházi benntartózkodás, valamint a rehabilitáció is gyorsabb.

Totál térdprotézis (totál endoprotézis – TEP)

A totál térdprotézis a térd mindhárom kompartmentjében helyettesíti a porcfelszínt, a combcsonton és a lábszárcsonton. Ennek alkalmazására akkor van szükség, ha a combcsont és lábszárcsont közötti mindkét (belső és külső) kompartment is érintett.

A combcsonti részre kerülő úgynevezett femorális komponens fém alapanyagból áll és a combcsont alsó végére illeszkedik rá pontosan. Kialakításához speciális vágósablont használunk, mely biztosítja a pontos illeszkedést.

A lábszárcsontba úgynevezett lábszárcsont-komponenst (tibialis) helyezünk, mely ugyancsak fém alapanyagból áll, ennek helyzetét ugyancsak speciális eszközök biztosítják. Ahhoz, hogy a térdprotézis jól működjön a femoralis és tibialis komponens rendkívül pontos beállítására van szükség, mely a sebésztől kifejezett gondosságot igényel. A két fém komponens között a lábszárcsonti implantátumba bepattintható egy műanyag csúszófelszínt biztosító elem. Ez nagy kopásállóságú műanyagból készült, speciális alakú, az anatómiai porcfelszínt reprodukáló betét. A femoralis komponens ezen műanyagbetéten történő elfordulása teszi lehetővé, hogy a beteg be tudja hajlítani és ki tudja nyújtani a térdét. A különböző vastagságú inzertek behelyezésével a térdízület feszességét lehet beállítani a térdprotézis műtét során.

A teljes térdprotézis alkalmas minden bonyolult, súlyos térdkopás kezelésére. Speciális helyzetek megoldására (például jelentős csontvesztés, szalagsérülés) az egyszerűbb totál protézisek mellett speciális, nagyobb szakképzettséget igénylő protézis beültetésekre is van lehetőség.

A térdprotéziseknek több típusa van, amely lehetővé teszi, hogy a rendkívül változatos kórképek mindegyikét meg lehessen oldani. A térdprotézisműtét során attól függően választok a lehetőségek közül, hogy milyen mértékű az ízületi porckopás és milyen jellegű a térd deformálódása, és a beteg általános állapota.

A sorozatgyártott, hagyományos protéziseken túl, ma már több, innovatív megoldás létezik, ezeket a következő menüpontokban mutatom be.

Legújabb térdprotézis – egyik legkorszerűbb, sorozatgyártott térdprotézis

Symbios egyénre szabott térdprotézis-beültetés

Bejelentkezés

  • Amennyiben időpontot igényel, üzenetet küld, az egészségügyi szolgáltatási szerződés érdekében, szerződéses alapon kezeljük adatait. A részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: www.drszaboistvan.hu/adatkezelesi-tajekoztato/.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.