Minimál invazív csípőprotézis izomátvágás nélkül

Nincs izomvágás!
Gyors rehabilitáció és gyógyulás!
Akár 2 hét után autót vezethet, munkájába visszatérhet!

Svájcban és Franciaországban tanultam meg csípőprotézis beültetés utáni rehabilitációt forradalmian megváltoztató anterior minimál invazív módját, mellyel a műtét utáni napon a betegek pár lépést mankó nélkül is képesek. 2008 óta már több, mint 500 műtétet végeztem és és napjainkban szinte minden csípőprotézis beültetést ezzel az izom leválasztás nélküli, rendkívül gyors rehabilitációt biztosító feltárásból ültetem be. A hagyományos feltárásokhoz viszonyítva kisebb szövetsérüléssel, kevesebb vérvesztéssel, kisebb fájdalommal és az izomkímélet miatt kevesebb protézis ficamodással jár.

10 nappal a műtét után 78 évesen

70 éves kor felett is képes a beteg pár nappal a műtét után egy könyökmankóval vagy anélkül járni.

“… annyira megváltoztatja az életminőséget, hogy ha ezt tudom előre, már bizony egy évvel előbb a műtét mellett döntöttem volna…”

Mit jelent a minimál invazív csípőprotézis beültetés?

Minimál invazív feltárásnak nevezzük, amikor az izmot még kis mértékben sem választjuk le, ráadásul az idegsérülés veszélyét is csökkentjük. A valóban minimál invazív anterior (MIA) izom kímélő feltárás során a comb elülső részén az izmok közötti résben hatolunk be az izmok eltartásával. Ráadásul a két izomcsoport, mely a feltárás területét körbeveszi, két külön ideg idegzi be, melynek következtében még kisebb az izom-, idegsérülés veszélye. Az anterior feltárást évtizedek óta alkalmazzák Európában kitűnő eredménnyel.

Magyarországon 2008. novembere óta elsőként alkalmaztam ezt a feltárást a csípőprotézis beültetésére. Az anterior feltárás technikailag igényes, precíz munkát igényel. A szövődmények csökkentése érdekében tanulási folyamaton kell átmenni, mely magába foglalt Franciaországban egy elmélet és cadaver kurzust. Svájcban egy specialistánál a műtőben a feltárás technikai kivitelezését szemléltem meg. Ezt követően az anterior minimál invazív feltárásban járatos külföldi szakember jött el a műtétek bevezetésére. Azóta természetesen számos kurzuson, illetve több specialistánál vettem részt a technika tökéletesítése érdekében. Az ilyen feltárásokat Magyarországon egyedülálló módon közel 1000 alkalommal végeztem. Tapasztalatomnak köszönhetően több kurzuson már felkért előadóként is szerepeltem, melyen lehetőségem volt a technika bemutatására.

Izmot nem vágjuk el csak eltartjuk az útból.

Izmot nem vágjuk el csak eltartjuk az útból.
Forrás: http://jupitermedorthospine.com

“Nekem fontosak a minőségi dolgok, és hogy hogyan kezelnek, hogyan fordulnak felém. Állítom, hogy a gyógyulásomnak a fele ezen is múlt.”

A hagyományos csípőprotézis beültetési módszereknél a csípőízületet körbevevő valamelyik izmot, vagy annak egy részét leválasztják a combizomról, azért, hogy a protézis beültetés kivitelezhető legyen. Ez az oldalsó feltárasoknál (laterális vagy hívják antero-laterálisnak is) a medence járás közbeni stabilitásában legfontosabb szerepet játszó, a csípő oldalán elhelyezkedő izomcsoport (gluteusok).

Az izomkárosodás hatására „kacsázó” (Trendelenburgos) sántítás, tomportáji fájdalom, meszesedés és lassabb rehabilitáció alakulhat ki. Sajnos ezeket a feltárásokat alkalmazzák legnagyobb számban hazánkban. Hátsó (posterior) feltárásnál a kifelé forgató csípőizmok kerülnek leválasztásra, mely a protézis ficamodásának lehetőségét fokozza, főleg ülő helyzetben vagy ülésből történő felálláskor (hátsó ficam).

A minimalizált feltárás (NEM AZONOS A MINIMÁL INVAZÍV FELTÁRÁSSAL!) fogalma azt jelenti, hogy ezekhez a hagyományos feltárásokhoz viszonyítva kisebb a bőrmetszés és a sebész próbálja csökkenteni az izomsértés mértékétde ez nem teljes. Ilyenek a Magyarországon alkalmazott összes minimál invazívnak nevezett feltárás, amelyet a csípő oldalsó részén vezetett metszésből végeznek. Valójában itt csak csökkentik az izomleválasztást, de nem szüntetik meg.

A teljes ízommegtartásra a csípőízület körül csak egy terület alkalmas, a comb elülső része. Sajnos sokan mégis filozófia, ismeretanyag hiánya vagy marketing szempontból ezt, az általuk végzett minimalizált feltárást minimál invazívnak nevezik.

Jelentkezzen be konzultációra!

A beteg bal oldalát másik intézetben operálták hagyományos feltárással. Járáskor erre az oldalára terhelve még 2 ÉVVEL a műtét után is kacsázó sántítás van az átvágott izom gyengesége miatt. A jobb oldalon minimál invazív anterior feltárás történt. Ezen az oldalon 6 nappal a műtét után már nem billeg a beteg, mert az izom képes stabilan tartani a medencét.

Az anterior minimál invazív feltárás előnyei:

  • Kisebb műtét utáni fájdalom (,mely tovább javítható egy speciális fájdalomcsillapító protokollal – „multimodal pain management”)
  • Kevesebb a fájdalom, mivel az izmok nincsenek elvágva.
  • Kisebb vérvesztés (rendkívül ritkán szükséges vért adni a betegnek!)
  • Kevesebb izomgyengeség.
  • Korán felkelthető a beteg (az érzéstelenítéstől függően, akár 4-6 órával a műtét után)
  • Gyors gyógyulás (a betegek 80%-a 2 héttel a műtét után segédeszköz nélkül tud járni).
  • Kisebb esély a protézis ficamodására (Esetemben 0.6%, szemben az irodalmi 1%-kal)).
  • Rövid kórházi bennfekvés (akár 2-3 nap után otthonába távozhat).
  • Autóvezetés, akár két héttel a műtétet követően.
A különböző feltárások helyzete.

A különböző feltárások helyzete.

Forrás: http://bonesmart.org

“Visszanyertem a mozgásomat. Konkrétan ezt a betegséget elfelejtettem!”

Hol van a műtéti heg?

Az anterior feltárást többféle bőrmetszéssel végezhető el. Kb. 8-10-es a metszés hossza. A bőrmetszés lehet hosszanti, a comb elülső részén, vagy a bikini vonalban, egy keresztirányú metszéssel. Ez utóbbi esetben a heg az ágyéki hajlatban helyezkedik el.

Ki alkalmas az anterior feltárásra?

A csípőprotézist indokló csípőelváltozások mindegyike (súlyos porckopás, gyulladásos folyamat, mely a fájdalmat, mozgásbeszűkülést, funkció csökkenést eredményeznek) alkalmas erre a feltárásra. Ezen felül bizonyos töréstípusok esetében is alkalmazható. A műtéti indikációt a sebész állítja fel, a beteggel történt beszélgetés, fizikális és radiológiai vizsgálat alapján. A betegek legnagyobb része alkalmas erre a feltárásra, de ennek részleteit mindenképpen a vizsgálatok során személyesen kell megítélni.

A rendkívül nagyméretű, nagyon izmos betegek esetében is kivitelezhető az anterior feltárás, de műtéttechnikailag nehezebb még egy tapasztalt sebész kezében is. Bár az irodalmi adatok felvetik annak a lehetőségét, hogy idősebb, csontritkulásban szenvedő betegek esetében a minimál invazív technikák nem javasoltak a nagyobb törésveszély miatt, de nekem nem ez a tapasztalatom. Véleményem szerint a műtét hasonló előnyei élvezhetők idősebb korban is, sőt a gyorsabb rehabilitációval az idősebb korban észlelhető gyakoribb szövődmények veszélye is csökkenthetők (thrombosis, embólia). A minimál invazív anterior feltárásnak számomra életkori határa nincsen. Bármilyen életkorú betegnek kivitelezhető, sőt a gyorsabb rehabilitáció további előnyökkel is jár. Természetesen a beteg motivációja is fontos szempont.

Jelentkezzen be konzultációra!

Az árakról ITT tud tájékozódni.

Vajon az anterior minimál invazív feltárás-e a legjobb?

Senki nem tud erre a kérdésre pontosan válaszolni. Minden feltárásnak van előnye és hátránya, de biztosan a MIA feltárásnak a hagyományos csípősebészettel szembeni előnye a gyors rehabilitáció és a kevesebb fájdalom a postoperatív szakban.

Szükséges-e speciális asztal ehhez a feltáráshoz?

Nem feltétlenül szükséges extenziós, speciális asztal, de műtéteim legnagyobb részében alkalmazom, mert véleményem szerint számos előnye van. Függetlenül azonban attól, hogy extensios asztalt használunk-e, vagy sem, a feltárás előnyei és technikai alapjai ugyanazok. Nem igaz kijelentés az, hogy extenziós asztal nélkül végzett műtétek jobb eredmény adnak. Mindkét technikának van előnye, hátránya, ahogy azt a mindennapi gyakorlatomban tapasztalom. Ennek megfelelően mindig a beteghez adaptáltan alkalmazom az asztalt.

Az árakról ide kattintva talál tájékoztatást: csípőprotézisműtéti árak

Pácienseim mondták

Bejelentkezés

Ha szeretne időpontot kérni konzultációra, kérem adja meg adatait, munkatársam hamarosan felveszi Önnel a kapcsolatot, időpontegyeztetés céljából.

  • Amennyiben időpontot igényel, üzenetet küld, az egészségügyi szolgáltatási szerződés érdekében, szerződéses alapon kezeljük adatait. A részletes adatkezelési tájékoztatónkat a következő linkre kattintva éri el: www.drszaboistvan.hu/adatkezelesi-tajekoztato/.
  • Ez a mező az érvényesítéshez van és üresen kell hagyni.

Kapcsolódó tartalom

Visszaélés Dr. Szabó István nevével

Kedves Páciensek és Követők! A tudomásomra jutott, hogy nevemet, valamint a Házipatika online portál nevét és megjelenését a páciensek megtévesztésére használják fel egy termék hirdetéséhez. Természetesen semmi közöm a termékhez. [...]

Csípőízület elváltozások – coxarthrosis

Definíció: csípőízületi kopás, egy krónikus betegség, mely az acetabulum, illetve a combfej felszínét borító porc károsodása. Napjainkban a csípőtáji panaszok leggyakoribb oka. Stádiumok: A coxarthrosis lefolyása során négy stádiumot [...]

Symbios egyedi csípőprotézis – Individual HIP

Symbios INDIVIDUAL HIP™ egyedi csípőprotézis számítógépes tervezéssel támogatott műtét, egyedileg a páciensre gyártott implantátummal 2008 novemberében elsőként alkalmaztam Magyarországon a minimál invazív elülső feltárást csípőprotézis [...]

2023-07-27T19:44:39+02:00